gazeta.jpg



Sashimi

Sashimi - Specjalność kuchni japońskiej, świeżo pokrojone kawałki ryb lub owoców morza. Sposób krojenia jest odmienny w zależności od gatunku ryby tak, aby zachować najlepsze proporcje smakowe. Specjalne, długie i smukłe noże do sashimi, dzięki ręcznemu ostrzeniu zapewniają precyzyjne cięcie.

czytaj więcej

Futomaki

Futomaki - Maki-sushi zawinięte w arkusz glona norii, wyłożonego puszystym ryżem, rybą i dodatkami warzywnymi. Najbardziej znany rodzaj sushi, w zależności od rodzaju futomaka skład może być zróżnicowany i posiadać kompozycję specjalnie dopasowaną pod gusta koneserów sushi.

czytaj więcej

Nigiri

Nigiri - Sushi formowane w dłoni. To nowoczesna forma sushi, bedąca ucieleśnieniem sztuki sushi mastera. Podawana w formie kulki ryżu, na której jest nałożona ryba, bądź warzywo. W nowoczesnej formie sushi fusion istnieją odmiany nigiri z pieczona rybą, owocami morza, surowymi warzywami, bądź pieczonymi w tempurze.

czytaj więcej