gazeta.jpg



Zupy

Zupy - Japońskie zupy to najczęściej aromatyczne buliony warzywne lub rybne, serwowane ze zróżnicowanym, bogatym wkładem. Płyn wypijamy bezpośrednio z miseczki, a resztę zjadamy za pomocą bambusowych pałeczek.

czytaj więcej

Futomaki

Futomaki - Maki-sushi zawinięte w arkusz glona norii, wyłożonego puszystym ryżem, rybą i dodatkami warzywnymi. Najbardziej znany rodzaj sushi, w zależności od rodzaju futomaka skład może być zróżnicowany i posiadać kompozycję specjalnie dopasowaną pod gusta koneserów sushi.

czytaj więcej

Sashimi

Sashimi - Specjalność kuchni japońskiej, świeżo pokrojone kawałki ryb lub owoców morza. Sposób krojenia jest odmienny w zależności od gatunku ryby tak, aby zachować najlepsze proporcje smakowe. Specjalne, długie i smukłe noże do sashimi, dzięki ręcznemu ostrzeniu zapewniają precyzyjne cięcie.

czytaj więcej