gazeta.jpg



California

California - Maki-sushi zwijane ryżem na zewnątrz, zwane również Ura Maki-sushi. Najczęściej posiadająca od dwóch do trzech składników takich jak ryba, avocado, ogórek bądź inne warzywa. Na zewnątrz często znajduje się panierka z prażonego sezamu, kawioru ryby latającej (tobiko), bądź posiekanego szczypioru.

czytaj więcej

Oshizushi

Oshizushi - Oshizushi, potocznie zwane prasowanym sushi, jego prostokątny kształt uzyskuje się przy użyciu specjalnej formy. Pomimo prasowania ryż pozostaje puszysty i delikatny.

czytaj więcej

Gunkan maki

Gunkan maki - Gunkan maki to kulka ryżu owinięta glonem nori. Często są nazywane koronacją makimono ze względu na swoją delikatną formę. Powinny być spożywane jak najszybciej. Występują najczęściej z wkładem z ikury (ikra łososia), tobiko (ikra latających ryb) i tatarami przyrządzonymi na świeżo.

czytaj więcej