Zupy - Japońskie zupy to najczęściej aromatyczne buliony warzywne lub rybne, serwowane ze zróżnicowanym, bogatym wkładem. Płyn wypijamy bezpośrednio z miseczki, a resztę zjadamy za pomocą bambusowych pałeczek.
czytaj więcejCalifornia - Maki-sushi zwijane ryżem na zewnątrz, zwane również Ura Maki-sushi. Najczęściej posiadająca od dwóch do trzech składników takich jak ryba, avocado, ogórek bądź inne warzywa. Na zewnątrz często znajduje się panierka z prażonego sezamu, kawioru ryby latającej (tobiko), bądź posiekanego szczypioru.
czytaj więcejNigiri - Sushi formowane w dłoni. To nowoczesna forma sushi, bedąca ucieleśnieniem sztuki sushi mastera. Podawana w formie kulki ryżu, na której jest nałożona ryba, bądź warzywo. W nowoczesnej formie sushi fusion istnieją odmiany nigiri z pieczona rybą, owocami morza, surowymi warzywami, bądź pieczonymi w tempurze.
czytaj więcej