Sushi - na zdrowie!

Ze względu na niedostatek warzyw, Japończycy w dawnych czasach, zaadaptowali do celów kulinarnych glony i wodorosty bogate w jod. Ważną cechą kuchni japońskiej od wieków jest szczególna metoda przygotowywania niektórych produktów. Otóż smaży się je szybko i w dużej ilości tłuszczu w taki sposób, aby chłonęły go jak najmniej. Smażenie ma nie zmieniać smaku potraw i nie nasączać ich tłuszczem. Japończycy nie podają też powszechnych u nas tłustych, zawiesistych sosów. Wiele tradycyjnych dań japońskich bazuje na surowych rybach. Naukowcy przypuszczają, że za ochronne działanie świeżych ryb odpowiedzialne są występujące w nich duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych 11 ciekawostek - powody dla których warto jeść ryby: Wygładzają zmarszczki. I to nie tylko z powodu witaminy A i E, które pozytywnie wpływają na zdrowie skóry. To głównie dzięki kwasowi wielonienasyconemu omega-3, który ma właściwości wygładzające skórę.

 
Historia Sushi

Sushi to niewątpliwie jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań świata, uznane za narodowy przysmak Japończyków. Wbrew pozorom ta dalekowschodnia potrawa składa się nie tylko z surowej ryby, a jej przyrządzenie wymaga sporej wiedzy i doświadczenia. Sushi to danie bazujące przede wszystkim na doskonałej jakości ryżu, a jego nieodłącznymi składnikami są przeważnie surowe owoce morza, warzywa oraz świeże ryby. Punktem przełomowym w historii Sushi był początek XIX w. kiedy niejaki Yohei Hanaya na swoim straganie w Edo uformował dłońmi kulkę i położył na niej posmarowany wasabi plasterek ryby. Wymyślony przez niego sposób podawania sushi szybko zdobył popularność, co spowodowało wzrost zainteresowania różnymi formami sushi w innych regionach.

 
Warto wiedzieć

Podstawą sushi jest spreparowany ryż, który skrapia się octem ryżowym sushi przygotowuje się nie tylko z surowej ryby (najczęściej jest to łosoś oraz tuńczyk). Do oporządzenia ryb używa się specjalnych noży. Sushi je się palcami lub pałeczkami, najlepiej wkładając całą porcję do ust (nigdy nie kroimy sztućcami!). Jako dodatek do sushi podaje się sos sojowy, marynowany imbir oraz ostry chrzan wasabi. Pasjonaci sushi twierdzą, że to „miłość od pierwszego spróbowania”.

 

 



Susharnia Specjał

Susharnia special - Jest to danie, które jest specjalnością Sushi Mastera. W Japonii taki specjał nazywa się omakase. Najczęściej jest to sushi bądź sashimi podawane z sezonowych ryb, które o danej porze roku są najsmaczniejsze. Współcześnie w kuchni fusion są to przeróżne dania, będące specjalnością danego sushi baru.

czytaj więcej

Desery

Aksamitne lody o dwóch wyjątkowych smakach: sezamu oraz zielonej herbaty podane z sosem ze śliwki Ume

czytaj więcej

Futomaki

Futomaki - Maki-sushi zawinięte w arkusz glona norii, wyłożonego puszystym ryżem, rybą i dodatkami warzywnymi. Najbardziej znany rodzaj sushi, w zależności od rodzaju futomaka skład może być zróżnicowany i posiadać kompozycję specjalnie dopasowaną pod gusta koneserów sushi.

czytaj więcej